Vet is een andere voedingsstof die ons lichaam als brandstof kan gebruiken. Daarnaast is vet een bron van vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Als je teveel vet inneemt, wordt dit opgeslagen door je lichaam. Daarom zul je actief moeten blijven en bewegen om dit kwijt te raken en te verbranden. Neem daarom niet meer vet dan dat je verbrand.

Verzadigd en onverzadigd vet

Verzadigd vet is schadelijker, omdat dit voor een hoger LDL cholesterol zorgt. LDL cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Probeer daarom om voedingsmiddelen met onverzadigde vetzuren in te nemen.

Vetbronnen:

  • Harde margarine, roomboter: verzadigd vetzuren
  • Zachte margarine, plantaardige olie: onverzadigde vetzuren
  • Vlees
  • Zuivel zoals kaas
  • Snacks en chocola

Functies vet:

  • Brandstof; levert energie. Per gram levert dit je 9 kilocalorieën.
  • Opslag als lichaamsvet: dit voor energievoorraad.
  • Bouwstenen van cellen
  • Beschermen tegen indringers van je lichaam
  • Sommige vitamines (ADEK) zijn oplosbaar in vet en kunnen alleen worden opgenomen door vet